Hiška eksperimentov v Lendavi začela svojo pot po Sloveniji

9. 10. 2014

Hiška eksperimentov je majhna Hiša eksperimentov in je po duši popotnik – potovala bo namreč po celi Sloveniji in za en dan eno izmed slovenskih osnovnih šol spremenila v center znanosti. Popotovanje po Sloveniji, ki sta ga omogočila farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, in Telekom Slovenije d.d., je začela v Prekmurju, kjer so učenci Dvojezične osnovne šole I Lendava lahko prvi eksperimentirali na več kot štiridesetih mobilnih eksperimentih, ki so poskočili iz škatel Hiške eksperimentov.

Hiša eksperimentov je center znanosti, ki skuša svoje obiskovalce navdušiti za učenje, raziskovanje, radovednost, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov. Stalne prostore ima v Ljubljani, kjer jo obiskujejo posamezniki in skupine iz vse Slovenije. »Hiša eksperimentov je prisluhnila želji otrok po vsej Sloveniji, da jih obišče v njihovem kraju. Tako smo izdelali mobilno Hišo eksperimentov – Hiško eksperimentov, kar sta omogočila globalna pokrovitelja farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, in Telekom Slovenije d.d.,« je razložil dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov.

Obisk Hiške eksperimentov v Lendavi je pozdravil tudi župan občine Lendava mag. Anton Balažek: »Pomembno je, da so mladi ljudje kreativni in že v zgodnji mladosti spoznajo pomen inovativnosti. Hiša eksperimentov zagotovo prispeva k temu, zato pozdravljam današnji dogodek.«

Lek, član skupine Sandoz, že vrsto let podpira delovanje Hiše eksperimentov. Sodelovali so v obliki pokroviteljstva eksperimenta »Si danes že jedel špinačo«, pozneje pa postali pokrovitelj aktivnosti Sladkolesarjenja – seznanjanje mladih o sladkorni bolezni. Je tudi velik pokrovitelj Hiše eksperimentov. Telekom Slovenije d.d. je večletni veliki pokrovitelj Hiše eksperimentov in pokrovitelj znanstvenih dogodivščin v Hiši eksperimentov.

Ob odprtju Hiške eksperimentov je Gizela Štampar, direktorica Proizvodnje Lendava v Leku, članu skupine Sandoz, povedala: »Znanje in razvoj, raziskovanje in preizkušanje – vse to so stvari, ki so neločljivo povezane z našim delom. V naših raziskovalnih in razvojnih laboratorijih po Sloveniji dela več kot 600 sodelavcev, ki vsak dan iščejo odgovore na številna zdravstvena vprašanja. Zato nam je sodelovanje s Hišo eksperimentov zelo blizu. Način, kako mlade ume spodbujajo k razmišljanju, je edinstven in obisk Hiše eksperimentov je za otroke vedno izjemna dogodivščina. Ker pa vsi otroci in vse šole nimajo možnosti, da bi otroke peljale v Ljubljano, smo zelo veseli, da so zasnovali mobilno Hiško eksperimentov in bodo tako lahko znanje približali otrokom po vsej Sloveniji. Še bolj veseli pa smo, da so najprej obiskali prav našo Lendavo.«

Ko šola postane center znanosti

Hiška eksperimentov je nova aktivnost Hiše eksperimentov, s katero bodo doživetja iz Hiše eksperimentov postala mobilna. Hiška bo obiskovala osnovne šole po Sloveniji in jih za en dan spremenila v centre znanosti in raziskovanja. Obisk poteka tako, da Hiška »zavzame« dva razreda, kjer postavijo eksperimente in povabijo šolarje na brezplačen obisk in eksperimentiranje. Isti dan bodo na šoli priredili tudi dva znanstvena šova – dogodivščini. Za šolarje bo to dan sproščene znanosti, eksperimentiranja in izobraževanja.

Ravnateljica DOŠ I Lendava Tatjana Sabo je izrazila zadovoljstvo, da je Hiška eksperimentov kot prvo obiskala prav njihovo šolo: »Zelo smo veseli, da bo naša šola s pomočjo Hiške eksperimentov postala center znanosti in raziskovanja ter se za en dan spremenila v velik eksperiment. Pomembno je, da imajo učenci možnost teorijo povezati s prakso, dobiti izkušnjo, biti aktivni udeleženci na poti do spoznanj. To je edinstvena priložnost, da lahko znanje pridobivajo preko zabave in igre. Himna Hiše eksperimentov lepo opiše to izkušnjo: ‘Kar sem prebral, kmalu pozabim, kar vidim, dlje v spominu imam, ko v našo Hišo se odpravim, kar naredim, za vedno znam.’ Hvala za izkušnjo, ki bo za vedno ostala v spominu.«

»Ker želimo znanost približati prav vsem, smo se odločili, da bo naš obisk za učence in šolo brezplačen. Poleg globalnih pokroviteljev smo k sodelovanju povabili tudi lokalne pokrovitelje in občine, ki bodo tako lahko dejavno vplivali na izobraževanje in znanstveno raziskovanje v svojem kraju,« je še poudaril Miha Kos.

Dodatne informacije:
Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov