Nova spletna stran rakdojk.si – podpora na poti bolnic z rakom dojk

20. 12. 2022

V začetku decembra je zaživela nova Novartisova spletna stran rakdojk.si, pregleden spletni vodič za informirano soočanje z rakom dojk. Prinaša vsebine, ki bolnice zanimajo od trenutka, ko prvič začutijo skrb, povezano z rakom dojk, pa tudi nasvete za njihove bližnje. Informacije so strokovne in razumljive, nasveti pa praktični in uporabni, zato se obiskovalec na spletni strani lahko dobro znajde.

Veliko pozornosti smo namenili temu, da so informacije na spletni strani kredibilne, zato smo jih pripravili v sodelovanju z vodilnimi strokovnjaki za raka dojk ter obema osrednjima društvoma, ki delujeta na tem področju: Združenjem Europa Donna in Društvom onkoloških bolnikov Slovenije.

Novartis  izpolnjuje zavezo in odgovarja na potrebe bolnikov

Aymeric Royere, direktor Novartisovih Inovativnih zdravil Slovenija, je ob lansiranju spletne strani poudaril, da približno 1400 primerov raka dojk, ki jih v Sloveniji v povprečju odkrijejo v zadnjih letih, niso samo številke. »To so naše matere, sestre, tete, prijateljice, sosede… V Novartisu smo se zavezali k prepoznavanju potreb bolnikov okoli nas in ta spletna stran je eden od naših pomembnih odgovorov na te potrebe. Bolnikom in vsem, ki skrbijo zanje, pomagamo bolje razumeti vzroke za raka dojk in načine preprečevanja, pa tudi različne terapevtske možnosti,« je dejal.

Pregledna spletna  stran z razumljivimi informacijami

Spletna stran rakdojk.si obiskovalca na pregleden in razumljiv način vodi po poti bolnika, ki je za marsikoga zapletena in skrb vzbujajoča. Pojasnjuje, kaj najprej storiti, ko nas skrbi,  ali imamo raka dojk oziroma se soočamo s posameznimi simptomi in težavami. Opisuje, kako potekajo posamezne preiskave, s katerimi odkrivajo raka dojk. S primeri posameznih izvidov razlaga rezultate preiskav in svetuje, kako se soočiti z diagnozo rak dojk, kako jo sprejeti in se z njo spopasti. Našteva, česa ne smete pozabiti vprašati svojega onkologa in kako poteka zdravljenje raka dojk. Svetuje tudi, kako ravnati v primerih neželenih učinkov zdravljenja in kako pomagati bolniku, ki nima možnosti ozdravitve.

Spletno stran rakdojk.si smo pripravljali tudi z mislijo na vse, ki nimajo težav, povezanih s tem najbolj pogostim rakom pri ženskah. Poudarja namreč tudi pomen preventive in zdravega načina življenja, predvsem pa rednega samopregledovanja prsi in odzivanja na vabila programa Dora.

Postaviti smo se  skušali v čevlje bolnikov

Za arhitekturo spletne strani je po analizi potreb na tem področju poskrbel Vuk Ćosić, ki poudarja, da se je celotna ekipa skušala postaviti v čevlje bolnikov in vseh, ki jih podpirajo. »Ob poplavi podobnih informacij na spletu je bil v našem primeru inovativen predvsem način strukturiranja informacij okoli poti, ki jo prehodi bolnik z rakom dojk. Zato so informacije na tej spletni strani veliko bolje dostopne, kar zagotavlja, da bolnik v stresni situaciji dobi prave informacije,« je poudaril Ćosić

Katarina Klemenc, vodja komuniciranja in sodelovanja z bolniki v Novartisu v Sloveniji, je v svoji popotnici spletni strani poudarila, da sta bogata  vsebina in osredotočenost strani na bolnika zasluga številnih zdravstvenih  strokovnjakov in obeh osrednjih združenj bolnikov, Združenja Europa Donna in Društva onkoloških bolnikov Slovenije, ki so sodelovali pri nastajanju spletnega mesta.